Bestämma fertila dagar

Tiden runt ägglossning är den enda gången i menstruationscykeln när en kvinna kan bli gravid. Således är det klokt för ett par som försöker få barn att veta när detta sker.

Det finns flera metoder för naturlig familjeplanering som hjälper till att bestämma den fertila fasen. De fungerar som ett naturligt sätt att öka fertiliteten.

Mät din basala kroppstemperatur

Efter ägglossningen, frigör den kvinnliga kroppen ett hormon som kallas progesteron. Dess roll i kroppen är att se till att det finns en god blodtillförsel till livmodern för att säkerställa en framgångsrik eventuell graviditet. En bieffekt av progesteron är att det höjer kroppstemperaturen med så mycket som 0,6°C1. Kroppstemperaturen ligger kvar på denna nivå fram till menstruationen, och sjunker därefter när denna inletts. Kvinnor kan använda denna information för att avgöra när de har ägglossning.

Du bör följa dessa fem regler för att exakt bestämma dina fertila dagar med hjälp av kroppstemperaturen:

  • Mät alltid på morgonen direkt när du har vaknat och fortfarande ligger ned.
  • Om det är möjligt, mät på samma ställe och vid samma tidpunkt varje dag.
  • Mät minst tre minuter rektalt, vaginalt eller oralt, och mät på samma sätt under en cykel.
  • Säkerställ att du har sovit minst sex timmar innan du mäter din basala temperatur.
  • Påbörja listan eller grafen första dagen på din menstruation, som också är starten på din menstruationscykel.

Skapa en temperaturkurva

kvinnlig temperaturkurva för att spåra dagen för ägglossningAnteckna värdet i en lista eller som en punkt på en graf efter att du mätt din temperatur. Anteckna även eventuella oregelbundenheter som uppstår: mindre sömn, sjukdom, stress, medicinering och alkohol dagen före temperaturmätningen.

Detta för att den basala kroppstemperaturen påverkas av många faktorer. Lägg ihop de enskilda punkterna på grafen. Om du har missat en mätning, lämna en lucka för den dagen.

Eftersom temperaturmätningarna i början av cykeln ibland varierar drastiskt, kan du bortse från de första fyra värdena i din analys.

Undersök nu värdena från den låga temperaturfasen efter femte dagen. För att få en bättre överblick, kan du rita en horisontell linje direkt ovanför de högsta värdena (uteslut extremvärden).
Kontrollera sedan om det finns en plötslig ökning av temperaturen på minst 0,2°C i de låga värdena i den första halvan av cykeln. Ökningen ska ske inom loppet av två dagar.

Om temperaturen är högre än värdet i den låga temperaturfasen minst tre dagar i följd, kan du anta att ägglossning skedde under de 48 timmarna närmast före temperaturhöjningen.

Efter de fertila dagarna

Den andra halvan av cykeln varar vanligtvis från dag 12 till 16. Detta kan hjälpa dig att tolka din temperaturkurva. Temperaturökningen bör ske cirka två veckor innan följande månads menstruation.

Typer av kurvor

Det finns många variationer på temperaturkurvor och det är ovanligt att någon helt följer den ideala formen. Även små variationer kan komplicera tolkningen av kurvan. Men när du har övervakat din basala temperatur ett par månader, har du övat mer på att analysera temperaturen. Detta innebär att du efter några cykler exakt kan förutse dina fertila dagar.

Av erfarenheterna från tidigare cykler kan du också dra slutsatser för de kommande månaderna. Detta kan begränsa den tid under vilken ägglossning kan inträffa. För mycket oregelbundna cykler, kan detta vara svårt.

Olika fenomen kan uppstå när man fastställer fertila dagar med hjälp av temperaturkurvan:

During the first half of the menstrual cycle, one value for temperature is significantly higher than all of the rest

Detta kan exempelvis bero på alkoholkonsumtion kvällen före, förkylning, feber, stress eller att man gått på toaletten flera gånger innan temperaturmätning. Bortse från mycket ovanliga avläsningar, annars kan de förvirra din tolkning av temperaturkurvan.

During the second half of the menstrual cycle, one temperature value lies on the same level as the low temperature phase

Om temperaturen sjunker kraftigt en eller flera dagar under andra halvan av cykeln, kan detta tyda på gulkroppsbrist. Detta är mest sannolikt när det sker utan någon uppenbar anledning under flera cykler. Vissa mediciner sänker temperaturen, och kan därför förvränga kurvan. Också mätning vid en annan tidpunkt eller på en annan del av kroppen kan vara orsaken till låg temperatur vid en enstaka mätning.

Shortly before the sudden increase, the morning temperature falls again

Sänkningen strax före ägglossningen sker ofta och är helt normalt. Kvinnor som upplever detta har möjlighet att avgöra när de har sina fertila dagar även före ägglossning.

The rise in temperature is not abrupt, but gradual

Detta indikerar en svag gulkroppsbrist. Om temperaturen endast stiger 0,1°C under flera dagar och bara fortsätter efter dessa, är det sannolikt gulkroppsbrist. Detta innebär inte nödvändigtvis en minskning av fertiliteten.

The second half of the cycle is shorter than twelve days

Om tiden från ägglossning till nästa menstruation är mindre än tolv dagar är gulkroppsbrist sannolikt skälet.

There is no increase in temperature

Om förhöjd temperaturnivå inte registreras under andra halvan av cykeln har ägglossning inte skett. Därför kan du inte bli gravid i denna cykel. Avsaknad av ägglossning trots regelbundna cykler kan vara relativt vanlig hos äldre kvinnor. Även amning, ett nyligen genomgånget missfall, fysiska förändringar efter att inte längre äta p-piller eller hormonella störningar kan orsaka tillfällig utebliven ägglossning.

The temperature falls at the end of the cycle

Om temperaturen plötsligt sjunker till en låg nivå igen, innebär detta att menstruationen kommer inom kort.

The temperature remains high for more than 16 days despite menses

Under de första dagarna i den nya cykeln förblir den basala kroppstemperaturen ibland förhöjd och sjunker till en lägre nivå senast efter 5 dagar. Temperaturen förblir dock förhöjd längre när du är gravid.

Framför allt om din mens är försenad eller om blödningen är betydligt mindre än vanligt, kan det vara en möjlig indikation på att du är gravid. Konstant förhöjd temperatur kan även bero på andra faktorer, såsom febersjukdomar.

Metoden med livmoderhalssekret

Cykeln med livmoderhalssekret för att bestämma dagen för ägglossning

Source:www.pregprep.com

Medan ägglossning kan identifieras i efterhand på grund av upphöjd basal kroppstemperatur, indikerar konsistens och utseende på livmoderhalssekretet förestående ägglossning2.

Detta beror på att i den fertila fasen producerar livmoderhalsen särskilt rinnande sekret för att underlätta spermiernas väg i livmodern. Kvinnor producerar vanligtvis så mycket livmoderhalssekret under sin fertila fas att de upptäcker det när de torkar sig med toalettpapper.

Eftersom ägglossning till slut utlöses av ett annat hormon, luteiniserande hormon (LH), är hög slemutsöndring inte ett absolut bevis på ägglossning. Därför rekommenderas att bedöma om ägglossning har skett genom en kombination av undersökning av livmoderhalssekret och temperaturmätningar. På temperaturkurvan kan konsistensen av utsöndringen noteras på en daglig basis.

Vanligtvis behöver en kvinna ett par månader för att korrekt tyda konsistensen på livmoderhalssekretet. Men efter detta, kan observationer och erfarenhet ge en god indikation på när den fertila fasen sker.

Learning to interpret cervical mucus

  • Under menstruation utsöndrar livmoderhalsen knappast något sekret alls.
  • Under de följande dagarna hittar du oftast klumpar av slem, som är tjockt och segt. Formen förändras knappt när de dras isär med hjälp av fingrarna.
  • Med tiden uppstår mer slem och det kan nu dras isär långt mellan två fingrar. Sekretet blir också tunnare och klarare.
  • I början av den fertila fasen, några dagar före ägglossning, kan en slemsträng sträckas flera centimeter utan att brista. Det är nu nästan genomskinligt och liknar rå äggvita.
  • Dagen före ägglossning, den mest fertila dagen i cykeln, kan sekretet från livmoderhalsen dras isär den maximala längden som är möjlig under hela cykeln.
  • Strax efter ägglossning blir sekretet klumpigt och tjockt igen. Den fertila fasen har avslutats.

Stress och andra faktorer kan resultera i flera faser med tunnare livmoderhalssekret. Om ägglossning redan har skett, kan du bara avgöra detta i efterhand på grundval av mätningar av högre temperatur.

Undersökning av livmoderhalsen

Kvinnor som producerar mindre livmoderhalssekret kan regelbundet känna på sin livmoder och livmoderhals för att avgöra när den fertila fasen inträffar. Livmoderhalsen, som skjuter ut från livmodern i slidan, öppnas vid tiden för ägglossning. Detta skapar en optimal förutsättning för spermierna att tränga igenom.

Under den infertila fasen i början av cykeln och efter ägglossning, ligger livmoderhalsen djupt ner i slidan. Genom att använda två fingrar i ett hukande eller stående läge, kan den lätt kännas. I detta fall är den relativt hård och sluten.

Dagarna runt ägglossningen ligger livmodern och livmoderhalsen i en högre position. Vid den här tiden är det svårare att känna dem med hjälp av fingrarna. Livmoderhalsen öppnas, vilket känns som en liten fördjupning/grop, eller en skåra i de sfäriska strukturerna. Den känns också mycket mjuk.

Undersökningen ska inledas i slutet av menstruationen. Position, fingrar och tidpunkt bör helst vara desamma under hela cykeln.

Viktigt: tvätta händerna noggrant innan undersökningen för att undvika infektioner. Om du dessutom tömmer blåsan först är det lättare att känna livmoderhalsen.

Teststickor och testremsor

Nivån på hormonet LH (luteiniserande hormon) stiger kraftigt i slutet av den första halvan av cykeln, vilket sätter igång ägglossningen. När nivån av LH når sitt maximum, betyder det att det är runt en dag kvar tills ägglossningen sker.

Testremsor fungerar på samma sätt som graviditetstest. De flesta ägglossningsstickor måste hållas kvar i kvinnans urin under en kort tid. Efter några minuter blir en kontrollremsa synlig. Om LH-värdet är högt, kommer två linjer bli synliga.

Testerna visar oftast när en kvinna är mycket fertil. I detta fall kommer intensiteten på remsan som indikerar LH-nivån vara minst lika stark som kontrollremsan. Eftersom alla ägglossningstest fungerar lite olika, bör du noga följa tillverkarens anvisningar.

När du känner din kropp med hjälp av temperaturmetoden och undersökning av livmoderhalssekretet kan du identifiera möjliga ägglossningsdatum. Testet kan användas under dessa få datum för att bekräfta fertilitet.

Ett ägglossningstest för kvinnor som har en mycket oregelbunden cykel är speciellt användbart. Detta beror på att temperaturmetoden endast visar att ägglossningen har inträffat när den fertila fasen redan har passerat.

De bästa ägglossningstesterna

Ägglossningstester skiljer sig avsevärt i fråga om pris.

Nackdelen är att i detta fall behövs en hel del testremsor. Du bör börja med kontrollen ungefär två dagar innan tidigast möjliga ägglossningsdatum, och fortsätta tills vågtoppen av LH uppmärksammats.

P-dator

En p-dator kan vara mycket användbar vid bestämning av den fertila fasen. P-datorn använder exakt samma funktioner för detta – temperatur2, LH-vågtopp samt progesteron-vågtopp

Fördelen med att använda en p-dator är att den kan bearbeta tidpunkterna själv. Konstruktion av grafen och analysering av värdena är redan gjorda åt dig.

P-datorn är ett bra komplement i familjeplanering. Den kan hjälpa till att identifiera den fertila fasen för ett par som försöker få barn.

Appar för smartphone

smartphone app to track ovulation day

De bästa fertilititetsapparna

Få gratisappen eller betala för premium-funktioner?

Sist, men absolut inte minst, finns det en uppsjö av fertilitetsappar tillgängliga för iPhone och Android.

Dessa appar hjälper kvinnor att hålla reda på sina menstruationer och hälsorelaterade frågor – såsom vikt samt känslomässigt- och fysiskt välbefinnande.

Kvinnor kan få påminnelser om sina mest fertila dagar och vanligtvis är allt organiserat i en enkel och elegant kalender.

Många appar är gratis och vissa erbjuder extrafunktioner om du betalar för premium-versionen.

Tricket är att veta vilka som är bra och vilka man ska undvika.

Bibliografi

  1. ”Charkoudian N, Stachenfeld NS. Reproductive hormone influences on thermoregulation in women. Compr Physiol. 2014; 4(2): 793-804”
  2. ”Gross BA. Natural family planning indicators of ovulation. Clin Reprod Fertil. 1987;5(3): 91-117”
  3. ”Gross BA. Natural family planning indicators of ovulation. Clin Reprod Fertil. 1987;5(3): 91-117”
Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.