Näringsämnen spelar en nyckelroll på kvinnlig fertilitet och på graviditet. Det finns vissa viktiga näringsämnen som ökar chansen för befruktning och förbättrar utvecklingen av ett friskt barn.

Utan tillräcklig tillförsel av näringsämnen fungerar inte kroppen korrekt. Detta kan äventyra hälsa och vitalitet. Reproduktiva processer är också beroende av vissa aminosyror, mineraler, vitaminer och spårämnen för att fungera effektivt.

Effekterna av näringsämnen på kvinnlig fertilitet är omfattande. Medan en brist på specifika näringsämnen kan resultera i reducerad fertilitet, finns det också andra aspekter. Även om det kan vara möjligt att bli havande, kan vissa näringsbrister påverka fosterutvecklingen negativt och orsaka fosterskador. Det finns även risk för moderns hälsa.

Viktiga näringsämnen för att stödja kvinnlig fertilitet

Copper

Spårämnet koppar bidrar till frisk metabolism och hormonreglering. Om kroppen får för lite eller för mycket koppar, kan det påverka fertilitet negativt. Forskning har visat att kvinnor med låga kopparnivåer ofta är subfertila. Detta tros bero på störningar i östrogenmetabolismen.

Fortsätt läsa

Folic acid

Kanske är folsyra en av de mest kända näringsämnena på grund av sin betydelse under graviditet. Detta B-vitamin är nödvändigt för att stödja en sund celldelning när ett barn utvecklas. Brist på folsyra kan leda till defekter i neuralrör, ryggmärg och hjärna. Det är viktigt att kvinnor ökar sitt intag av folsyra om de planerar att skaffa barn. Man bör fortsätta med högre intag av folsyra under de tidiga stadierna av graviditeten för att stödja utvecklingen av ett friskt barn.

Fortsätt läsa

Iron

Det finns ett starkt samband mellan låga järnnivåer och infertilitet hos kvinnor. Otillräcklig tillgång på järn kan leda till anovulation. Att bibehålla sunda järnnivåer kan bidra till att minska risken för ägglossningsproblem. Dåliga järnnivåer associeras med lägre födelsevikt. Järn behövs för att stödja tillväxten hos fostret och moderkakan. Det är viktigt att noga hantera järnnivåerna under hela graviditeten. För lite eller för mycket järn kan orsaka komplikationer.

Fortsätt läsa

Omega-3 fatty acids

Dessa essentiella fettsyror är viktiga för både fertilitet och utveckling av friska barn under graviditeten. Studier har visat att omega-3-fettsyror kan hjälpa till att öka kvinnors reproduktiva livslängd. Denna forskning har baserats på djurförsök, och krävde ytterligare tester. Annan forskning har funnit att ett ökat intag av omega-3-fettsyror under IVF/ICSI-behandlingar kan hjälpa till att öka fertilitet och embryotillväxt. Under graviditeten kan dessa essentiella fettsyror hjälpa till att skydda fostret från oxidativ stress och främja hälsosamma födelsevikter.

Fortsätt läsa

Vitamin C

C-vitamin, en kraftfull antioxidant, minskar oxidativ stress och kan påverka den kvinnliga fertiliteten. Studier har visat att tillskott av C-vitamin kan hjälpa kvinnor att genomgå assisterad befruktning.

Fortsätt läsa

Vitamin D

Ofta refererad till som ”sol-vitaminet”, spelar denna grupp av föreningar en viktig roll i att hjälpa kroppen att absorbera spårämnen och andra viktiga näringsämnen. D-vitamin har i djurstudier visat sig påverka kvinnlig fertilitet. Honråttor med D-vitaminbrist kämpade för att producera friska avkommor. Hos människor har D-vitamin visat sig vara viktig för friska graviditeter och normal fosterutveckling. Kvinnor med låga D-vitaminnivåer löper större risk för komplikationer under graviditet och att föda mindre barn.

Fortsätt läsa

Vitamin E

Studier har visat att kvinnor som genomgår assisterad befruktning kan dra nytta av E-vitamintillskott. Detta vitamin förbättrar endometrial respons som ett resultat av antioxiderande och antikoagulerande egenskaper. E-vitamin stöder också sund fosterutveckling.

Fortsätt läsa

Zinc

Zink är nödvändigt för att upprätthålla hormonnivåerna. Det innebär att detta spårämne är mycket viktigt för kvinnlig fertilitet. Under graviditeten kan låga zinknivåer orsaka problem med fosterutveckling och komplikationer under förlossningen.

Fortsätt läsa

Öka näringsintag för att stödja kvinnlig fertilitet

Effekterna av näringsämnen på kvinnlig fertilitet är mycket viktiga. Att förstå hur näringsämnen påverkar fortplantning och fosterutveckling kan hjälpa kvinnor att göra hälsosamma livsstilsval. Att se till att kroppen får i sig viktiga näringsämnen kan öka fertiliteten och stödja utvecklingen av ett friskt barn och stödja graviditeten.

Även om det är lätt att uppmuntra konsumtionen av färskvaror för att upprätthålla hälsosamma nivåer av viktiga näringsämnen, är detta inte alltid lätt. Fullbokade dagar och olika livsstilval kan öka näringsbehovet. Detta kan vara ännu viktigare om kosten är dålig. Till följd av detta kan den reproduktiva hälsan bli lidande.

För att upprätthålla en sund fertilitet och öka chansen för att bli gravid, uppmuntrar många fertilitetsspecialister kvinnor att överväga kosttillskott. Detta är ett prisvärt, effektivt och bekvämt sätt att se till att kroppen får den näring den behöver under denna viktiga tid. Det finns gott om olika formler som är speciellt utformade för att stödja reproduktiv hälsa och normal fosterutveckling.

Det är viktigt att rådgöra med din läkare innan du väljer kosttillskott. Vissa kosttillskott är bättre för kvinnor som försöker bli gravida, medan andra är mer lämpade för kvinnor att ta under graviditeten. Det är inte tillrådligt att ta ett allmänt multivitamin eftersom överskott på vissa näringsämnen kan vara skadligt under graviditeten. Ändå är det med rätt kosttillskott och positiva livsstilsförändringar möjligt att stödja en god reproduktiv hälsa.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.