Det finns viktiga steg som en kvinna kan vidta för att förbereda sig för graviditet

Planeringen inför att skaffa ett barn är en spännande tid, men den kan också vara stressande. Det finns massor av faktorer som påverkar fertiliteten och det är viktigt att förbereda sig om man planerar att bilda familj.

Listan nedan omfattar vissa faktorer som ökar dina chanser att bli gravid och hjälper barnet att utvecklas och växa bra så snart det har blivit till.

Allmän hälsokontroll

Ett av de första stegen bör vara att göra en allmän hälsobedömning. Att se till att man är up-to-date med cellprov är viktigt. Blodprov bör tas för att avgöra om man har antikroppar mot röda hund och vattkoppor. Du kan behöva ta dessa vaccinationer om det finns en upplevd risk.

Att kontrollera sexuellt överförbara sjukdomar rekommenderas också. Obehandlade sjukdomar såsom chlamydia trachomatis kan spridas över hela äggledarna och orsaka hydrosalpinx och ärrbildning, som kan leda till infertilitet och ökad risk för utomkvedshavandeskap. Andra sexuellt överförbara infektioner som kan påverka fertiliteten negativt är bl.a.:

  • Syfilis
  • Gonorré
  • Humant papillomvirus (HPV)
  • Herpes
  • HIV
  • Hepatit B
  • Kondylom

Professionell rådgivning

Om du inte använder preventivmedel och aktivt försökt att bli gravid utan att lyckas inom tolv månader är det verkligen hög tid att tala med din gynekolog eller fertilitetsläkare. Detta är en bra möjlighet för att få råd och undersöka dina alternativ. I vissa fall kan några enkla tester avslöja en underliggande faktor som försämrar din fertilitet. När den behandlats, kan det vara lättare att bli gravid.

Att känna till menstruationscykelns faser

Det finns många olika metoder som kan användas för att förutsäga ägglossning. Några av dessa inkluderar övervakning av temperaturförändringar, vaginalt slem, saliv och urin. Dessa tekniker är inte alltid 100 % tillförlitliga, eftersom de kan påverkas av yttre faktorer. Däremot kan de ge en god indikation på fertila faser.

Hälsosam kost

Det är viktigt att din kropp får rätt näring eftersom detta påverkar fertiliteten. En hälsosam kost bör innehålla mycket färska grönsaker och frukt varje dag samt högkvalitativt protein som fisk, magert kött, ägg eller baljväxter. Komplexa kolhydrater och kalciumrika livsmedel är också viktiga. Försök att undvika hög konsumtion av livsmedelstillsatser såsom smakämnen, konserveringsmedel och färger. Livsmedel rika på mättat fett rekommenderas inte heller.

Positiva livsstilsjusteringar

Ingen alkoholkonsumtion

När man försöker bli gravid, och under graviditeten, är det viktigt att kvinnor avstår från att dricka alkohol. Om alkohol konsumeras kan det allvarligt skada hälsan hos det ofödda barnet och öka risken för missfall.

Inte röka

Både manlig och kvinnlig fertilitet påverkas negativt av rökning. Det bidrar till erektil dysfunktion och skador på ägg och spermie-DNA. Vid graviditet är risken för missfall mycket högre när kvinnan utsätts för direkt eller indirekt rökning.

Annan användning av legala och illegala droger

Alla illegala droger kan påverka fertiliteten negativt och bör undvikas. Det finns också gott om olika receptbelagda läkemedel som kan försvåra möjligheten att bli gravid, såsom läkemedel för blodtryck, för sköldkörtel, immunsuppressiva mediciner och steroider. Rådgör med din läkare om eventuella mediciner du tar innan du försöker bli gravid.

Emotionellt välbefinnande

Att vara positiv och ha en hälsosam attityd kan stödja fertiliteten. Även om viss stress är oundviklig, underlättar det möjligheten att bli havande om man minimerar och på lämpligt sätt lär sig reagera på stress. Det finns många organisationer som kan ge dig tekniker för att hantera stress och ångest kring graviditet och/eller försöken att bli gravid.

Äta folat

När man förbereder sig för en graviditet är det viktigt att äta folat. Denna viktiga B-vitamin bör ätas rutinmässigt åtminstone en månad före befruktning och under första trimestern. Detta minskar avsevärt risken för fostret att utveckla neuralrörsdefekter som kan orsaka medfödda sjukdomar såsom ryggmärgsbråck . Folat kan ätas oberoende av eller tillsammans med andra kosttillskott före graviditeten.

Hålla sig i form

Graviditet kan vara ansträngande på kroppen, så det är viktigt att vara åtminstone måttligt tränad innan befruktning. Tuffa, långa perioder av intensiv träning rekommenderas inte eftersom det negativt kan påverka ägglossningscykler och göra det svårare att bli gravid. Kvinnor som inte motionerar regelbunden kanske vill ha ett skräddarsytt program. Manlig fertilitet mår också bra av motion och bör också beaktas när man försöker bli gravid.

Bibehålla en hälsosam vikt

Hälsosam kroppsvikt har stor betydelse för både manlig och kvinnlig fertilitet. Övervikt och fetma ökar risken för hormonell obalans, diabetes och hjärtsjukdomar, vilka alla kan bidra till infertilitet. Dessutom löper även underviktiga kvinnor risk för nedsatt fortplantningsförmåga, eftersom det avsevärt kan störa menstruationscykeln. Om du är orolig för din vikt är det en god idé att konsultera en dietist och arbeta för en hälsosam vikt för att stödja optimal fertilitet.

Förbättra fertiliteten

Det finns flera medicinska tillstånd som kan försämra kvinnlig fertilitet. Några av dessa vanliga problem inkluderar:

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)

PCOS omfattar ett brett spektrum av symptom, men kan diagnostiseras om en kvinna uppfyller två av följande kriterier:

  • Höga nivåer av androgen (manliga hormoner)
  • Cystor eller folliklar på äggstockarna
  • Oregelbundna menstruationscykler

Kvinnor som diagnostiseras med PCOS kan behöva fertilitetshjälp för att bli gravida om de inte har regelbundna perioder. Behandlingen kan variera mellan interventionella tekniker såsom IVF, genom enkla tabletter och tidsbestämda samlag.

Endometrios

Detta tillstånd kännetecknas av symptom på betydande smärta före och under menstruation orsakad av vävnadsavlagringar som bildas utanför livmodern. Detta kan ibland försämra fertiliteten. Läs mer om endometrios och behandlingar.

Blockerade äggledare

Dessa blockeringar kan utvecklas av en rad olika skäl och det kan finnas flera behandlingsalternativ. Blockeringar i äggledarna förhindrar överföringen av ägg till livmodern. Läs mer om blockerade äggledare och behandlingar.

Amenorré

Detta är ett tillstånd där menstruation uteblir trots att man är i reproduktiv ålder. Det finns ett antal skäl till varför detta kan inträffa och olika behandlingsalternativ. Läs mer om amenorré.

Sammanfattning

De flesta kvinnor upplever att positiva livsstilsförändringar bidrar till förbättrad fertilitet. Att äta bra, hålla sig i form och undvika negativ påverkan på kroppen stöder alla fertiliteten. För kvinnor som har underliggande medicinska tillstånd som försämrar fertiliteten, finns det ofta praktiska och effektiva behandlingsalternativ, som de bör diskutera med sin läkare eller gynekolog.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.