Forskning visar att E-vitamin kan bidra till att lindra oxidativ stress för att bättre stödja sund fertilitet hos män och kvinnor.
Gruppen av E-vitaminer är några av de kraftfullaste antioxidanterna. Dessa fettlösliga sammansättningar skyddar cellmembranen från fria radikaler. Det stöder immunsystemet och skyddar värdefull DNA i hela kroppen, inklusive spermiernas insida.
Vitamin E är involverat i enzymatiska aktiviteter, neurologiska funktioner och genuttryck och är lika nyttigt för både manlig och kvinnlig fertilitet.

Klinisk studie: Stärka spermiernas rörlighet med E-vitamin
I en studie på astenospermi (dålig spermierörlighet), ville forskarna avgöra om E-vitamin kunde förbättra rörligheten1. Sammanlagt 87 män med astenospermi deltog i studien. Ett placebo gavs till 35 män och 100 mg E-vitamin gavs till 52 män. Studien varade i sex månader.
Resultat
Studien visade att:
- Deltagare som fick tillskott av E-vitamin hade en minskning av lipid peroxidation på spermierna eller oxidativ skada på spermierna från fria radikaler. Lipid peroxidation tros vara direkt kopplat till spermiernas minskade rörlighet och andningsaktivitet2. Dessa deltagare visade därför också en förbättring av spermiernas rörlighet.
- Makarna till 11 deltagare (21 %) som fick tillskott av E-vitamin blev havande under studien. Detta resulterade i nio normala förlossningar och två missfall under den första trimestern. Makarna till de placebobehandlade deltagarna blev inte havande under studieperioden.
Denna studie tyder på att tillskott av E-vitamin kan bidra till att förbättra spermiernas hälsa och rörlighet. Denna antioxidant minskar oxidativ stress vilket bidrar till att bättre skydda den strukturella integriteten hos spermierna. Män som lider av astenospermi kan förbättra spermiekvaliteten med hjälp av E-vitamintillskott.
Klinisk studie: Kvinnlig fertilitet och E-vitamin
Kvinnlig fertilitet kan också förbättras genom tillskott av E-vitamin. I en studie som publicerades 2012 undersöktes effekten av E-vitamin på kvinnor som genomgick kontrollerad ovariell stimulering och IUI (intrauterin insemination)3. Totalt 103 kvinnor deltog i studien.
Alla kvinnorna i studien fick klomifencitrat, ett läkemedel som framkallar ägglossning genom att stimulera frisättningen av hormoner. Dessutom fick 53 av patienterna 400 IE/dag av E-vitamin. De återstående 50 patienterna fick inget vitamintillskott.
Resultat
Studien visade att:
- Det fanns en markant skillnad i tjockleken på livmoderslemhinnan mellan de två grupperna.
- Kvinnor som fick E-vitamin hade en sundare respons från livmoderslemhinnan jämfört med dem som inte fick vitaminet.
Forskarna drog slutsatsen att tillskott av E-vitamin kan hjälpa kvinnor med oförklarlig infertilitet att förbättra den endometriala responsen. Detta tros vara ett resultat av de antioxidanta och antikoagulerande egenskaperna hos vitaminet. Det är möjligt att nedgång i ägglossningen kan minskas genom att öka intaget av E-vitamin.
Att öka tillgången av detta vitamin kan också öka andelen lyckade assisterade befruktningar. E-vitamin är nödvändigt för produktionen av livmoderhalsslem och upprätthållande av moderkakan. Detta kan bidra till att minska risken för fosterskador och missfall genom bättre stöd för fosterutveckling.
Livsmedel med högt innehåll av E-vitamin
Bra källor till E-vitamin inkluderar gröna bladgrönsaker, avokado, broccoli, sparris, pumpa, mandel, jordnötter, solrosfrön, olivolja och skaldjur.
Sammanfattning
E-vitamin är en kraftfull antioxidant. För reproduktiva processer som är känsliga för oxidativ stress, kan detta vitamin hjälpa till att skydda fertiliteten hos både kvinnor och män.
Använda E-vitamin för att förbättra manlig fertilitet

E-vitamin är ett kraftfullt fertilitetshöjande näringsämne för både män och kvinnor, men det är också bara ett av mer än ett dussin fertilitetshöjande näringsämnen. Kliniska studier har genomgående visat att:
Vi har därför jämfört de bästa kombinationstillskotten för manlig fertilitet i en öppen utvärdering.
Spermiehöjande näringsämnen för manlig fertilitet
Bibliografi
- “Suleiman, S. et.al. (1996). Lipid peroxidation and human sperm motility: protective role of vitamin E. Journal of Andrology, Volume 17, Issue 5, (pp. 530-7).” ↩
- ”http://www.jstor.org/discover/10.2307/76145?” ↩
- “Cicek, N. et.al. (2012). Vitamin E effect on controlled ovarian stimulation of unexplained infertile women. Journal of Assisted Reproduction and Genetics. Volume 29, Issue 4, (pp. 325-8).” ↩
- ”http://humupd.oxfordjournals.org/content/14/3/243.full” ↩
- ”Imhof, Martin et al., “Improvement of sperm quality after micronutritient supplementation” ↩