Spermiernas genereringsprocess är särskilt känslig för externa faktorer. Dessa inkluderar trauma (värme, fysiskt våld), energi, allmän stressnivå, näringstillförsel för spermierna under utveckling samt oxidativ stress från fria radikaler.

Forskning har visat att oxidativ stress förmodligen är den enskilt största faktorn för minskad manlig fertilitet och DNA-skador. Den goda nyheten är att oxidativ stress ganska enkelt kan påverkas.

Hundratals vetenskapliga studier har övertygande visat att spermiekvaliteten hos subfertila män kan förbättras, ibland till och med fyrdubblas, genom konsumtion av vissa mikronäringsämnen såsom antioxidanter, specifika aminosyror, spårämnen och vitaminer.

När bör du överväga att ta mikronäringsämnen för fertiliteten?

Traditionellt brukade fertilitetsspecialister rekommendera flera månaders kurser om näringstillskott till män och kvinnor som en del av standardförberedelse inför IVF eller andra fertilitetsbehandlingar. Idag rekommenderas kosttillskott alltmer till alla blivande pappor, speciellt från 35 års ålder och uppåt, på grund av deras bevisade effektivitet och överkomliga pris (du hittar ett större antal studieresultat på denna webbplats).

Det finns inga biverkningar förknippade med konsumtion av mikronäringsämnen. Man måste hålla i minnet att det tar cirka 90 dagar för spermierna att mogna innan utlösning, så det finns därför ingen medicinsk anledning att inte börja så tidigt som möjligt med en kost innehållande mikronäringsämnen. Detta skyddar spermierna under utveckling och deras DNA från överdriven oxidativ stress.

Vilka mikronäringsämnen bör jag ta?

En kedja är bara så stark som dess svagaste länk. De flesta fertilitetsspecialister tenderar därför att rekommendera en kombination av flera näringsämnen för att säkerställa att spermierna är av högsta möjliga kvalitet och kvantitet.

Bland de viktigaste mikronäringsämnena är aminosyrorna L-arginin, L-karnitin och L-glutation samt vitaminerna C, E, D, folsyra och spårelementen zink och selen. Med sin höga antioxidativa effekt, gynnar även tallbarkextrakt spermiekvaliteten.

Vilka fördelar finns det?

  • Med mindre än £ 40/€ 50 per månad är kostnaderna för näringsämnen för manlig fertilitet låga. Detta gäller särskilt i jämförelse med höga och oförutsägbara kostnader för konstgjorda befruktningsbehandlingar såsom IVF.
  • Näringsämnena stöder alla viktiga kvalitetsparametrar för spermier: antal, motilitet, morfologi och volym. De skyddar även spermiernas dyrbara DNA-last från oxidativa skador orsakade av fria radikaler.
  • Beståndsdelarna är säkra mikronäringsämnen, vars effektivitet är vetenskapligt bevisade. Biverkningar existerar knappt. Det är inte en kemisk eller farmaceutisk behandling utan en naturlig sådan.
  • Näringsämnena har också andra positiva effekter, som exempelvis att förbättra immunförsvaret.

NÄRINGSÄMNEN FÖR MANLIG FERTILITET

Jämförelse av kombinationstillskott

De kosttillskott för manlig fertilitet som finns på marknaden varierar ordenligt när det gäller kvalitet och pris.
Fortsätt här för att se vilka produkter som är värda din tid och dina pengar

ENSKILDA NÄRINGSÄMNEN OCH MANLIG FERTILITET